Gastblog door Edwin van Vliet

De vergeten methodes om depressies te verlichten

In de steeds meer chaotisch wereld, waar we belaagd worden door informatie, is het vaak steeds moeilijker een keuze te maken. Als je bijvoorbeeld een depressie hebt en je wilt weten hoe je deze depressie kan verlichten, welke informatie is dan juist voor mij?

Steeds meer mensen voelen zich gevangen in een spinnenweb van informatie. Het is vaak moeilijk om uit te zoeken of de daadwerkelijke informatie betrouwbaar, up-to-date en praktisch inzetbaar is.

Soms komt er zoveel op af dat het voor de meeste mensen teveel is. Mocht je dan ook nog aan een depressie lijden, dan is het filteren van informatie haast een onbegonnen taak.

Ik ga vandaag proberen 3 praktische, haast vergeten methodes aan jou te geven, om je depressie te verlichten. Zodat dadelijk weer het zonnetje in je hoofd schijnt.

1 Depressie verlichten met een dagboek

Deze methode zal je zeker wel eens van gehoord hebben, maar toch zijn er niet veel mensen die hier actief gebruik van maken. Vaak wordt er gedacht:’’ Hoe kan schrijven nou mijn problemen oplossen?’’

Ze vergeten dan dat de hoeveelheid gedachtes die zich opstapelen, bezig zijn een probleem te creëren. Hoe meer onuitgesproken gedachten jij hebt, hoe meer ze ronddolen in je bewustzijn en onderbewustzijn.

Dit triggert allerlei emoties, zoals wanhopigheid, uitzichtloosheid, boosheid, verdriet en wat al nog niet meer?

Op het moment dat je gedachten en emoties gaat opschrijven, geef je richting en uiting aan je gevoel. Soms kan 10 minuten schrijven al een hele opluchting geven.

Het voordeel van het uiten van je gedachten op papier is, dat je ook ruimte krijgt voor inzichten. Immers waar ruimte is, kunnen zich nieuwe inzichten ontwikkelen…

Op deze manier geeft schrijven niet alleen een verlichting van je emoties, maar het helpt je ook nog oplossingen voor het probleem te zoeken.

Het andere aspect van schrijven in een dagboek is dat het je perspectief geeft. En dat is nou net waar depressieve mensen zoveel last van hebben.

Namelijk, als jij meer ruimte in je hoofd en emoties krijgt en het lukt je via jouw schrijven om oplossingen te verzinnen. Dan voelt jouw systeem dat er meer mogelijk is in de toekomst en krijg je toekomstperspectief.

En is dat nou net niet wat depressieve mensen graag willen?

Iets om naar uit te kijken toch?

Laten we naar de tweede vergeten methode gaan tegen depressie…

2 Het schoonmaken van je huis geeft zelfvertrouwen, eigenwaarde en een veilige basis

Tja, misschien denk je; Is dit nu echt zo belangrijk als ik depressief ben? Dit kan toch onmogelijk een bijdrage leveren aan mijn depressie?

Ik kan je vertellen uit eigen ervaring dat dit een game-changer is!

Waarom?..

Omdat elke daad of actie die in het teken staat van zelf-liefde, jou weer laat groeien naar het beeld wat je van jezelf hebt. De meeste depressieve personen hebben veel moeite de dagelijkse plichten te vervullen. Er is vaak geen energie voor.

Maar wat doet dat met je zelfvertrouwen? En als die simpele taken niet lukken, verlies je dan ook niet perspectief of het wel goed gaat komen?

Daarnaast leer je op een rustige manier jezelf te disciplineren en het gevoel wat vrijkomt als je huis lekker schoon is, kan bij sommige haast extatisch ervaren worden.

Dat gevoel neem je de hele dag mee, waardoor je ook andere taken gaat oppakken en je zelfbeeld positief wordt beïnvloed. Hoe lekker is dat?

Je kan dus een soort momentum gaan ontwikkelen, waarin nu de puzzelstukje wel goed vallen en je jouw symptomen van depressie te lijf kan gaan en in sommige gevallen kan oplossen.

Maar zulke vergeten methodes worden vaak niet meer gedeeld, omdat vele mensen denken dat het niet werkt voor depressie.

Niets is minder waar en ik zou je echt willen vragen, om dit een maand vol te houden en te gaan ervaren wat jij er bij voeld.

Mijn advies is wel; Pak het heel rustig aan en niet te veel tegelijkertijd. Daarnaast, veroordeel jezelf niet en hou het wel vol! Gun jezelf dat lekkere gevoel!

We gaan naar punt 3 toe.

3 Wandelen in de natuur om stilte te ervaren

Maarja, wat is stilte nu precies? Het lijkt zo’n vaak begrip. Eigenlijk is dat het ook wel, totdat je het ervaren hebt. Stilte is dus een ervaring.

Maar wat kan jij met stilte? Stilte is een ervaring die je bijvoorbeeld kan waarnemen tijdens een meditatie of een lange wandeling in de natuur.

Het ontstaat als jij je gevoel omarmt en de gedachtens als wolken langs je heen laat gaan. Als jij je afvraagt wat het omarmen van je gevoel betekent. Dan is dat als volgt:

Iedereen die depressief of angstig is, heeft veel emoties en gedachtens bij zich. Het is dan ook niet verwonderlijk dat als je een uurtje gaat wandelen er veel emoties en gedachtens op komen.

Als je dan emoties ervaart omarm je ze en als je gedachten hoort of ziet dan volg je ze niet, maar observeer je ze alleen.

Het voordeel van je emoties omarmen is dat je ze langzaam kan verwerken en dat je de vicieuze cirkel doorbreekt van emotie-gedachte-emotie.

Je zal zien dat je rustiger wordt…

Als je de gedachten voorbij laat gaan en niet meegaat in de verhaallijnen waar ze je vaak heen willen leidden, gaat het steeds rustiger in je hoofd worden.

Je zal altijd gedachtens blijven houden, maar het is mogelijk stilte te ervaren en toch ook gedachtens te hebben.

Probeer op deze manier eens een maand een uurtje te wandelen. Je zal zien dat er een andere wereld voor je open gaat.

Het zal best even wennen zijn in het begin, maar dit heeft mij zo geholpen mijn depressie te verslaan, dat ik zeker weet, dat het ook iets voor jou kan doen.

Daarnaast hebben de kalmerende middelen tegen angst en stress ook veel voor mij gedaan. Je kan eventueel even de review via de voorgaande in zwart gedrukte link lezen.

Ik hoop dat het artikel van waarde is geweest voor je, als dat zo is, mag je het delen via de social media kanalen of je website.

Wees gezond,

Edwin
 

© 2015 - 2024 24gezondheid.nl | sitemap | rss