HART- EN VAATZIEKTEN TEST
Artikelnummer: 8720256100072 OverzichtHART- EN VAATZIEKTEN TEST
Merknaam: Easly
Hart-en vaatziekten test | Vingerprik bloedafname | Verwerking in geaccrediteerd laboratorium | Persoonlijk Doktersadvies | Resultaten in veilige App | Geen verzendkosten
Met deze hs-CRP analyse krijg je snel inzicht in je hartgezondheid. Deze test helpt bij het opsporen van risicofactoren, zodat je proactief kunt handelen voor een gezonder leven.
Hoogsensitief C-reactief proteïne (hs-CRP) is een ontstekingsmarker die een myocardinfarct, beroerte, perifeer arterieel vaatlijden en plotselinge hartdood voorspelt bij gezonde personen zonder voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten, en recidiverende voorvallen en overlijden bij patiënten met een acuut of stabiel coronair syndroom.
Wacht niet langer! Maak vandaag nog een afspraak voor jouw hs-CRP test als voorspeller cardiovasculair risico.
Let op! Heb je op dit moment een actieve infectie? Denk daarbij aan een flinke verkoudheid, longontsteking, blaasontsteking of anderszins, dan zullen je resultaten vertekent zijn. Een infectie verhoogd het CRP namelijk aanzienlijk!
De hart-en vaatziekten test bestaat uit:
- Instructie bloedafname
- 1 serumbuisje
- 1 prikker + 1 extra
- 1 pleister + 1 extra
- 1 alcoholdoekje + 1 extra
- 1 gaasje + 1 extra
- Vaseline
- Retourenvelop
Hoe werkt deze hart- en vaatziekten test
Stap 1
Activeer de test en neem ‘s ochtends je monster af. Stuur het dezelfde dag nog gratis terug, met het bijgevoegde verzendlabel/retourenvelop.
Stap 2
Verwerking in gecertificeerd laboratorium.
Onze partner beschikt over een volledig gecertificeerd laboratorium, waar deskundig personeel je monster verwerkt.
Stap 3
Snelle uitslag in beveiligde omgeving.
Binnen 48 uur na ontvangst van je monster delen we het resultaat van de test vertrouwelijk met je in het portaal van onze partner en in de app.
Stap 4
Advies van de arts.
Validatie en gepersonaliseerd advies door de arts. Wil je je test herhalen? Dan kun je in een grafiek de ontwikkeling van je waarden volgen.
Informatie en FAQ
Wat is hs-CRP?
hs-CRP staat voor high sensitive C-reactive protein. CRP is een biomarker die wordt aangemaakt in de lever als reactie op een ontsteking. De waarde is in het bloed aantoonbaar.
Bij een flinke longontsteking of blaasontsteking, zal de waarde van het CRP flink stijgen. De waarde kan oplopen tot zelfs ver boven de 100.
Er kan in het lichaam echter ook sprake zijn van laaggradige ontstekingen. Dit zijn ontstekingen die niet direct merkbaar zijn, maar die wel continu een ontstekingsproces opleveren. Daardoor blijft het afweersysteem in lichte mate actief. Als gevolg hiervan produceert de lever continu een lage hoeveelheid CRP. Om deze kleine hoeveelheid CRP te meten, moet gebruik worden gemaakt van een hs-CRP meting, omdat deze meting gevoeliger is voor lage waarden.
Een bekend voorbeeld van een laaggradige ontsteking is aderverkalking. Bij aderverkalking slaat LDL cholesterol neer in de wanden van de bloedvaten. Dit levert een kleine lokale ontstekingsreactie op. Dit activeert vervolgens het afweersysteem en zet de lever aan tot de productie van CRP.
In onderzoek is aangetoond dat er een duidelijk en significant verband bestaat tussen een verhoogd hs-CRP en hart- en vaatziekten. Een hoog hs-CRP geeft dus aan dat er in grotere mate sprake is van laaggradige ontsteking als gevolg van aderverkalking.
Wat houdt een test hart– en vaatziekten test in?
Deze test meet het gehalte van hs-CRP via een bloedonderzoek. Echter, het risico op hart- en vaatziekten inschatten is een complexe zaak, en vereist vaak ook een meting van het cholesterolgehalte, bloedsuikerspiegel en het nagaan van vele andere factoren. Deze test is dus onderdeel van een groter geheel. Je voert de zelftest hart- en vaatziekten zelf uit aan de hand van een vingerprik. Onze partner Easly analyseert het bloedstaal in hun lab en bezorgt je snel de resultaten zodat je een beeld krijgt van je risico op hart- en vaatziekten.
1) Uit diverse recente studies is duidelijk geworden dat de hs-CRP, met name indien gecombineerd bepaald met het totaal cholesterol en het HDL-cholesterol een sterke voorspeller is van toekomstige coronaire aandoeningen bij ogenschijnlijk gezonde personen!
2) Er zijn nog geen duidelijke richtlijnen betreffende deze nieuwe bepaling omdat de test zeer recent is ontwikkeld. Een aantal Amerikaanse wetenschappers en artsen heeft de volgende richtlijnen opgesteld voor het inschatten van het risico op het ontwikkelen van hart- en/of vaatziekte:
- < 1 mg/L: geen verhoogd risico
- 1 – 3 mg/L: licht verhoogd risico
- > 3 mg/L: hoog risico
- > 10 mg/L: duidt op een acute infectie
Wat is het cardiovasculaire systeem?
Het cardiovasculair systeem (het hart en de vaten in het lichaam) zorgt ervoor dat zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen via het bloed in het lichaam worden getransporteerd. Zo zorgt het ervoor dat afvalstoffen het lichaam verlaten en dat organen en weefsels de nodige stoffen krijgen toegediend.
Wat zijn cardiovasculaire aandoeningen?
Bij hart- en vaatziekten (cardiovasculaire aandoeningen) vernauwen de bloedvaten in het lichaam door de plaques die er zijn ontstaan. Dit wordt ook wel aderverkalking of atherosclerose genoemd. Er zijn verschillende factoren die de kwaliteit van de vaten kunnen verminderen en het risico op hart- en vaatziekten verhogen.
Als de vaten vernauwd raken, stroomt er namelijk minder bloed en zuurstof naar de weefsels en organen. Hierbij raken alle organen in meer of mindere mate aangetast, wat leidt tot een verscheidenheid aan klachten. Deze klachten kunnen uiteindelijk resulteren in een ‘infarct’, wat zich op allerlei plaatsen in het lichaam kan voordoen.
Hoe weet ik of ik hartproblemen heb?
Afhankelijk van de mogelijke aandoeningen (vernauwde kransslagaderen of angina pectoris, hartaanval, hartfalen,…) zijn de symptomen anders. Het is een goed idee om via een preventieve test het risico op hart- en vaatziekten te laten onderzoeken. Wanneer je vermoedt dat er iets mis is, contacteer dan een arts of bel meteen 112.
Hart- en vaatziekten symptomen:
- Extreme vermoeidheid
- Pijn in de bovenbuik, kaak, nek, rug of pijn tussen de schouderbladen
- Kortademigheid
- Misselijkheid
- Duizeligheid
- Onrustig gevoel, angst en snelle ademhaling
Enkele symptomen van aderverkalking:
- Slecht genezende wondjes aan de benen of voeten
- Etalagebenen (pijn aan de benen bij inspanning, die in rust wegtrekt)
- Hartkramp/stabiele angina pectoris (drukkend gevoel op de borst en benauwdheid bij inspanning of emotie, die in rust wegtrekt)
- Hartinfarct
Risico op hart- en vaatziekten?
De arts kan een inschatting maken van het risico op hart- en vaatziekten. Het risico wordt ingeschat in drie categorieën:
- laag/matig risico op overlijden aan hart- en vaatziekten binnen 10 jaar.
- hoog risico op overlijden aan hart- en vaatziekten binnen 10 jaar.
- zeer hoog risico op overlijden aan hart- en vaatziekten binnen 10 jaar.
De test is erg nuttig wanneer je wil inschatten hoe hoog je risico op hart- en vaatziekten is.
Voor wie is de hart- en vaatziekten test bedoeld?
Een bloedtest hart- en vaatziekten is nuttig voor iedereen die geïnteresseerd is in hun hart- en vaatconditie of milde symptomen vertoont. Als je weet dat je een verhoogd risico hebt, moet je verdere actie ondernemen. Heb je al ernstige klachten? Contacteer dan je huisarts of 112.
Verder is een test hart- en vaatziekten aangeraden voor mensen die roken, last hebben van een hoge bloeddruk, hoge cholesterol, diabetes, nierschade, reuma, veel stress, overgewicht of voor hen die weinig bewegen en ongezond eten en drinken.
Maar ook mannen boven de 40 jaar lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten. Bij vrouwen verhoogt het risico boven de 50 jaar oud, net als vrouwen tussen 40 en 50 jaar die in de overgang zijn.
Mensen van Turkse, Afrikaanse (Sub-Sahara), Hindoestaanse, Aziatisch-Surinaamse of Caribische achtergrond hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
De informatie op deze site mag niet worden gebruikt als vervanging voor professionele medische zorg of advies. Neem contact op met je huisarts als je vragen hebt over je gezondheid.