LEVERFUNCTIE TEST
Artikelnummer: 8720256100232 OverzichtLEVERFUNCTIE TEST
Merknaam: Easly
Leverfunctie test | Test op AF, ASAT/ALAT, GGT | Vingerprik bloedafname | Verwerking in geaccrediteerd laboratorium | Persoonlijk Doktersadvies | Resultaten in veilige App | Geen verzendkosten
Deze leverfunctie test biedt een snelle en betrouwbare manier om de gezondheid van jouw lever te controleren. Met een eenvoudige bloedtest krijg je inzicht in hoe goed je lever werkt, zodat je tijdig kunt ingrijpen en je gezondheid kunt verbeteren.
Neem vandaag nog de controle over jouw gezondheid! Bestel nu onze leverfunctie test om je lever te controleren en krijg, waar nodig, medisch advies.
Elke leverfunctie test bevat:
- Instructies
- Serumbuisje
- 2 Prikkers
- 2 Pleisters
- 2 Alcoholdoekjes
- 2 Gaasjes
- Vaseline
- Retourenvelop
Hoe werkt deze leverfunctie test:
Stap 1
Activeer de test en neem ‘s ochtends je monster af. Stuur het dezelfde dag nog gratis terug, met het bijgevoegde verzendlabel/retourenvelop.
Stap 2
Verwerking in gecertificeerd laboratorium.
Onze partner beschikt over een volledig gecertificeerd laboratorium, waar deskundig personeel je monster verwerkt.
Stap 3
Snelle uitslag in beveiligde omgeving.
Binnen 48 uur na ontvangst van je monster delen we het resultaat van de test vertrouwelijk met je in het portaal van onze partner en in de app.
Stap 4
Advies van de arts.
Validatie en gepersonaliseerd advies door de arts. Wil je je test herhalen? Dan kun je in een grafiek de ontwikkeling van je waarden volgen.
Informatie en FAQ
Wat is de leverfunctie?
De lever is het grootste en één van de meest veelzijdige organen in het lichaam. De leverfunctie is dus erg divers. De lever ligt rechts bovenin je buik en heeft een uitgebreid takenpakket: het is verantwoordelijk voor ruim 200 processen in je lichaam.
Ten eerste is de lever betrokken bij allerlei stofwisselingsprocessen, ook wel metabole processen genoemd. Het gaat om onder andere de koolhydraat-, eiwit- en vetstofwisseling. In dat kader produceert de lever gal, noodzakelijk voor de afbraak van voedsel en het vrijkomen van de individuele bouwstenen: koolhydraten, eiwitten en vetten. Ook speelt de lever een grote rol in het verwijderen van schadelijke stoffen in je bloed. Denk daarbij aan stoffen die door het lichaam zelf geproduceerd worden, maar ook aan het verwerken en de afbraak van medicijnen.
Naast haar betrokkenheid bij tientallen stofwisselingsprocessen en het verwijderen van schadelijke stoffen uit je bloed, zijn er nog enkele stoffen die de lever zelf produceert en die voor verschillende andere processen belangrijk zijn:
- Fibrinogeen, als onderdeel van de bloedstolling
- Albumine, een transporteiwit voor vele stoffen en noodzakelijk voor het behouden van de balans in de waterhuishouding
- CRP (C-reactive protein) en andere eiwitten die een rol spelen in de afweer.
De lever dient ook als opslagplaats voor o.a.:
- Glycogeen, wat kan worden omgezet in glucose, dat dient als brandstof voor de cellen
- Vitaminen, waaronder vitamine B12 en vitamine D
- IJzer
Waaruit bestaat een levertest?
Zelf leverwaarden testen doe je met een vingerprik, waarna een aantal bloedwaarden worden gemeten. De lever produceert namelijk een viertal stoffen, ook wel leverenzymen genoemd. Met deze vier enzymen kan een redelijke indruk worden verkregen over de gezondheid van lever- en galwegen. De vier enzymen zijn ALAT (Alanine-aminotransferase), ASAT (Aspartaat-aminotransferase), AF (alkalisch fosfatase) en GGT (gamma-glutamyltransferase).Bij beschadiging van levercellen komen deze stoffen in verhoogde mate vrij uit de levercellen en stijgt de concentratie in het bloed. Bepaalde combinaties van afwijkingen in de vier leverenzymen kunnen wijzen op diverse aandoeningen. Daarom moeten de leverenzymen altijd gezamenlijk worden bepaald en geïnterpreteerd.
Hoe interpreteer je de bloedwaarden van de lever?
Licht afwijkende waarden hoeven niet per se op een aandoening te wijzen. Ze kunnen ook ontstaan als gevolg van bepaald medicijngebruik, alcoholgebruik en een ongezond gewicht (zowel ondergewicht als overgewicht).
Bij fors afwijkende waarden moet wel aan een aandoening worden gedacht.In het geval van een infectie van de lever zoals een hepatitis A of B, zullen met name het ALAT en ASAT fors verhoogd zijn, waarbij het ALAT hoger is dan het ASAT. Bij een zeer hoog ASAT moet eerder worden gedacht aan cirrose van de lever, als gevolg van alcoholmisbruik. In het geval van galstenen, waarbij de afvoer van gal belemmerd is, zullen met name het AF en GGT fors stijgen en zullen het ALAT en ASAT licht verhoogd zijn.
Normale leverwaarden:
Wanneer je de lever functie test hebt uitgevoerd, kan je de resultaten aflezen in jouw persoonlijke resultaten-dashboard. De normaalwaarden zijn altijd afhankelijk van het laboratorium maar voor de meeste laboratoria geldt:
- ASAT/ALAT: Een waarde kleiner dan 50 voor mannen en 35 voor vrouwen. Een waarde daarboven interpreteren we als afwijkend.
- Gamma GT (GGT): voor mannen is de normale waarde kleiner dan 60, voor vrouwen kleiner dan 40.
- Alkalisch fosfatase: kleiner dan 130 voor mannen en kleiner dan 105 voor vrouwen.
Verhoogde leverwaarden symptomen
Lever uit balans? Symptomen die hierop kunnen wijzen zijn onder andere (afhankelijk van het type aandoening):
- Pijn rechtsboven in de buik (bijvoorbeeld door galstenen)
- Koorts (voornamelijk bij ontsteking van de lever door bijvoorbeeld het hepatitisvirus)
- Gele verkleuring (icterus) van de huid en oogwit
- Ontkleurde ontlasting en cola-kleurige urine (vooral bij belemmerde afvloed van galwegen)
- Vermoeidheid of zelfs sufheid als gevolg van stapeling van toxische stoffen
- Misselijkheid
- Bloedingen uit het maag-darmstelsel
- Vocht in de buik (ascites)
Let op! Leveraandoeningen hebben vaak geen waarneembare symptomen totdat de aandoening in een vergevorderd stadium is en er veel leverschade is opgetreden. Doe daarom deze zelf test om je leverfunctie te controleren.
Hoe verbeter ik mijn leverfunctie?
Veel aandoeningen aan de lever zijn niet of moeilijk te voorkomen. Denk aan een ontsteking van de lever door een virus, galstenen in de galblaas, het noodzakelijke gebruik van bepaalde medicamenten, of een maligniteit in de lever. Toch kan je levensstijl wel een invloed hebben op de gezondheid van je lever. Een bekende oorzaak van levercirrose (verlittekening van de lever) is overmatig alcoholgebruik. Ook leversteatose, vervetting van de lever, ontstaat als gevolg van een ongezonde levensstijl waarbij de vetstofwisseling verstoord raakt en vet zich ophoopt in de lever. Gezond eten en geen of met mate alcohol drinken draagt daarom bij aan een gezonde lever.
Wat te doen wanneer leverwaarden te hoog zijn?
Als de waarden te hoog zijn, geven wij jouw graag medisch advies. Ook kan je de resultaten bespreken met je eigen huisarts. Er kunnen namelijk verschillende redenen zijn voor verhoogde waarden.
De informatie op deze site mag niet worden gebruikt als vervanging voor professionele medische zorg of advies. Neem contact op met je huisarts als je vragen hebt over je gezondheid.