Stop baarmoederhalskanker

Artikel 6 van 67
Overzicht

Stop baarmoederhalskanker

Sluit je aan bij de missie van het Erasmus MC afdeling gynaecologische oncologie, namelijk baarmoederhalskanker de wereld uithelpen!

Neem hiertoe een kijkje op de volgende site van het Erasmus MC:

Samen voor een gezonde toekomst


Wat is baarmoederhalskanker?

Bij baarmoederhalskanker groeit er een gezwel van kankercellen in uw baarmoederhals. Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij vrouwen vanaf 30 en 60 jaar. De oorzaak is een virus (HPV). Kinderen kunnen vanaf 10 jaar een prik krijgen tegen het virus.

De uitdaging bij Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker vormt een groot probleem voor vrouwen tussen de 30 en 60 jaar, met jaarlijks ongeveer 900 nieuwe diagnoses en 200 sterfgevallen in Nederland. Vooral tussen de 30 en 40 jaar vertegenwoordigen ongeveer 30% van deze gevallen en laten zich het minst vaak screenen, met een opkomstpercentage van minder dan 50%.     

Baarmoederhalskanker en de missie van de afdeling gynaecologische oncologie van het Erasmus MC

Artsen Heleen van Beekhuizen en Ralf van de Laar starten een pilotstudie in Rotterdam gericht op de lage opkomstpercentages. Het doel is om de opkomst bij screening en vroegtijdige opsporing te verbeteren door verloskundigen te betrekken, met name tijdens de prenatale en postnatale fasen om niet-reagerende vrouwen aan te moedigen deel te nemen aan screening.  Om het onderzoek mogelijk te maken is een crowdfunding actie gestart.

Doel van het onderzoek naar baarmoederhalskanker

De focus van de pilotstudie ligt op het verbeteren van de toegankelijkheid van HPV-testen, een cruciaal onderdeel bij de vroege opsporing van baarmoederhalskanker en het voorstadium van baarmoederhalskanker.

De opkomst onder de vrouwen in de vruchtbare levensfase is echt teleurstellend laag. Dit komt door angst, drukte, het niet begrijpen van de taal of zwangerschap. Bijna alle vrouwen die zwanger zijn komen in contact met een verloskundige. Onderzocht wordt of het betrekken van de verloskundigenpraktijken in de screening naar baarmoederhalskanker de deelname in deze groep verhoogt.

De redactie van 24gezondheid
25 maart 2024

© 2015 - 2024 24gezondheid.nl | sitemap | rss