Informatie over de gezondheidszorg | Bron van zorg
OverzichtInformatie over de gezondheidszorg | Bron van zorg
Belangrijkste trefwoorden: E-health in de zorg | Gezondheidsinformatie | Gezondheid in eigen hand nemen |
Informatie aan patiënten als bron van zorg: wat moet er veranderen?
Digitale toegankelijkheid voor mensen met en zonder een functiebeperking is nog lang niet op niveau.
Voor de groep mensen met een functiebeperking zijn er weinig of zelfs geen websites goed en/of volledig toegankelijk.
En dat terwijl van patiënten een steeds actievere rol verwacht wordt in het managen voor hun gezondheid. E-health is dan ook onmisbaar.
Voorwaarden scheppen voor digitale toegankelijkheid is voor veel hulpverleners nog een ver-van-mijn bed-show. Gezondheidsinformatie van artsen op het internet speelt hierbij een zeer belangrijke rol.
En dat tegen de achtergrond dat online gezondheidsinformatie de potentie heeft om in (informatie) behoeften te voorzien.
Patiënten zijn tegenwoordig niet meer afhankelijk van de informatie die ze van hun arts krijgen maar hebben ook toegang tot een enorme hoeveelheid gezondheidsinformatie op internet.
Het ligt dan voor de hand de verschillende informatiebronnen te combineren om optimaal in de informatiebehoefte van patiënten te voorzien en het is niet zo gek te concluderen dat het tot betere zorg zou kunnen leiden.
(Online) informatie moet aanvullend zijn, helder en betrouwbaar en daadwerkelijk in de informatiebehoefte van patiënten voorzien.
Wat kunnen we doen om gezondheidsinformatie daadwerkelijk effectief te laten zijn?
Voorbeelden zijn:
+ Informatiebronnen moeten gecombineerd worden
+ Online informatie moet effectief gepresenteerd worden
+ Mensen met een functiebeperking en ouderen moeten ondersteund worden
+ Websites voor oudere patiënten
+ Toegankelijker en begrijpelijker maken van websites
Voor patiënten met een bepaalde ziekte biedt het internet veel informatie over hun ziekte. Zowel jongere als oudere patiënten maken dan ook gebruik van online gezondheids- informatie, bijvoorbeeld ter voorbereiding op een consult of daarna om extra informatie te vinden.
Maar naast een waardevolle informatiebron kan het internet met name voor mensen met een functiebeperking en ouderen een uitdaging zijn om de juiste gezondheidsinformatie online te vinden en te verwerken.
Het doel van informatieverstrekking moet uiteindelijk zijn om patiënten in staat te stellen om de voor hen best passende zorgkeuze te maken. Het gaat er hierbij niet om om zoveel mogelijk informatie te geven. De aangeboden informatie moet aansluiten bij de kennis en vaardigheden van de patiënt.