Darmkanker | Het effect van immunotherapie

Artikel 45 van 67
Overzicht

Darmkanker | Het effect van immunotherapie

Primair: het afweersysteem activeren.

Belangrijkste trefwoorden: Dikkedarmkanker | Dunnedarmkanker | Twaalfvingerigedarmkanker |

Wat is immunotherapie?

Darmkanker immunotherapie is een relatief nieuwe behandeling van darmkanker, door middel van immunotherapie. Het is een kunstmatige manier om het eigen immuunsysteem te stimuleren om kanker te bestrijden. Er zijn verschillende soorten immunotherapie.

Immunotherapie is kostbaar, omdat medicijnen individueel (maatwerk)moeten worden aangemaakt. Immunotherapie is een neoadjuvante therapie.

Immuotherapie is belangrijk, voor iedereen!

Wat is een neoadjuvante immunotherapie?

Dit is een behandeling die wordt gegeven als een eerste stap om een ​​tumor te verkleinen voordat de hoofdbehandeling, die meestal een operatie is, wordt gegeven. Voorbeelden van neoadjuvante therapie zijn chemotherapie, bestralingstherapie en hormoontherapie.

Immunotherapie vóór de operatie heeft effect bij darmkanker

Er zijn nu duidelijke gezondheidseffecten te bereiken met immunotherapie aldus onderzoekers van het Antoni Van Leeuwenhoek. Hoopgevend, maar nog niet bij iederéén.

Patiënten met darmkanker, maar nog zonder uitzaaiingen op afstand, kunnen baat hebben bij kortdurende behandeling met immunotherapie in de wachttijd tot aan hun operatie.

Maandag 6 april 2020 publiceerden internist-oncoloog Myriam Chalabi en collega’s de resultaten van het onderzoek in het tijdschrift Nature Medicine.

Lees hier een deel van het gepubliceerde artikel

Nature Medicine, 6 April 2020.

DOI: 10.1038/s41591-020-0805-8

Korte samenvatting onderzoek/artikel

Tumoren kunnen aanzienlijk slinken, of verdwijnen in heel korte tijd. Het eigen afweersysteem heeft de kankercellen opgeruimd.

Dit blijkt uit de NICHE-studie van het Antoni van Leeuwenhoek, een vernieuwende klinische fase II studie. Bij de patiënten met een specifiek subtype darmkanker (MSI), had 100% van de patiënten baat bij de behandeling. Bij de andere helft (type MSS) was dit 25%.

"Forse tumoren die in gemiddeld vier weken geslonken of helemaal weg zijn, dat is een prachtig en ongekend resultaat. En 100% respons hebben we nooit eerder gezien."

Aldus Myriam Chalabi Internist-oncoloog.

Kan een operatie achterweg blijven?

De onderzoekers zijn, evenals als de patiënten, enorm blij met de uitkomsten van de NICHE. Chalabi: ‘Forse tumoren die in gemiddeld vier weken geslonken of helemaal weg zijn, dat is een prachtig en ongekend resultaat. En 100% respons hebben we nooit eerder gezien.’ De vraag werpt zich op, net als bij sommige patiënten in de studie: als een tumor weg is, kan een operatie dan misschien helemaal achterwege blijven?

Lees het hele artikel:

Immuuntherapie vóór de operatie heeft effect bij darmkanker

6 apr 2020 door Myriam Chalabi and colleagues

© 2015 - 2024 24gezondheid.nl | sitemap | rss