LDL: het 'slechte' cholesterol
OverzichtLDL: het "slechte" cholesterol
LDL: het "slechte" cholesterol
Ook wel genoemd: lipoproteïne met lage dichtheid
Primaire bron: NIH: Nationaal Hart-, Long- en Bloedinstituut
Wat is cholesterol?
Primaire bron: NIH: Nationaal Hart-, Long- en Bloedinstituut
Cholesterol is een wasachtige, vetachtige substantie die in alle cellen van je lichaam wordt aangetroffen. Je lever maakt cholesterol aan en het zit ook in sommige voedingsmiddelen, zoals vlees en zuivelproducten. Je lichaam heeft wat cholesterol nodig om goed te kunnen werken. Maar als u te veel cholesterol in uw bloed heeft, verhoogt u het risico op coronaire hartziekte .
Wat zijn LDL en HDL?
LDL en HDL zijn twee soorten lipoproteïnen. Ze zijn een combinatie van vet (lipide) en eiwit. De lipiden moeten aan de eiwitten worden gehecht, zodat ze door het bloed kunnen bewegen. LDL en HDL hebben verschillende doelen:
LDL staat voor lipoproteïnen met lage dichtheid. Het wordt soms het "slechte" cholesterol genoemd omdat een hoog LDL-gehalte leidt tot een opeenhoping van cholesterol in uw bloedvaten.
HDL staat voor High Density Lipoproteïnen. Het wordt soms het "goede" cholesterol genoemd omdat het cholesterol uit andere delen van uw lichaam terug naar uw lever transporteert. Je lever verwijdert vervolgens het cholesterol uit je lichaam.
Hoe kan een hoog LDL-gehalte mijn risico op coronaire hartziekte en andere ziekten verhogen?
Als u een hoog LDL-gehalte heeft, betekent dit dat u te veel LDL-cholesterol in uw bloed heeft. Dit extra LDL vormt samen met andere stoffen tandplak. De plaque hoopt zich op in uw bloedvaten; dit is een aandoening die atherosclerose wordt genoemd . Coronaire hartziekte treedt op wanneer de opbouw van tandplak zich in de slagaders van uw hart bevindt. Het zorgt ervoor dat de slagaders verharden en vernauwen, wat de bloedtoevoer naar uw hart vertraagt of blokkeert. Aangezien uw bloed zuurstof naar uw hart vervoert, betekent dit dat uw hart mogelijk niet genoeg zuurstof kan krijgen. Dit kan angina pectoris (pijn op de borst) veroorzaken, of, als de bloedstroom volledig geblokkeerd is, een hartaanval .
Hoe weet ik wat mijn LDL-niveau is?
Een bloedtest kan uw cholesterolgehalte meten, inclusief LDL. Wanneer en hoe vaak u deze test moet krijgen, hangt af van uw leeftijd, risicofactoren en familiegeschiedenis. De algemene aanbevelingen zijn:
Voor mensen die 19 jaar of jonger zijn: :
De eerste test moet tussen de 9 en 11 jaar oud zijn
Kinderen moeten de test elke 5 jaar opnieuw ondergaan
Sommige kinderen kunnen deze test vanaf de leeftijd van 2 krijgen als er een familiegeschiedenis is van een hoog cholesterolgehalte in het bloed, een hartaanval of een beroerte
Voor mensen van 20 jaar of ouder: :
Jongere volwassenen moeten de test elke 5 jaar ondergaan
Mannen van 45 tot 65 jaar en vrouwen van 55 tot 65 jaar zouden het elke 1 tot 2 jaar moeten hebben
Wat kan mijn LDL-niveau beïnvloeden?
Dingen die uw LDL-niveau kunnen beïnvloeden, zijn onder andere:
Eetpatroon. Verzadigd vet en cholesterol in het voedsel dat u eet, zorgt ervoor dat uw cholesterolgehalte in het bloed stijgt
Gewicht. Overgewicht heeft de neiging om uw LDL-niveau te verhogen, uw HDL-niveau te verlagen en uw totale cholesterolgehalte te verhogen
Fysieke activiteit. Een gebrek aan lichaamsbeweging kan leiden tot gewichtstoename, wat uw LDL-niveau kan verhogen
Roken. Het roken van sigaretten verlaagt je HDL-cholesterol. Aangezien HDL helpt bij het verwijderen van LDL uit uw bloedvaten, kan het bijdragen aan een hoger LDL-niveau als u minder HDL heeft.
Leeftijd en geslacht. Naarmate vrouwen en mannen ouder worden, stijgt hun cholesterolgehalte. Vóór de leeftijd van de menopauze hebben vrouwen een lager totaal cholesterolgehalte dan mannen van dezelfde leeftijd. Na de leeftijd van de menopauze stijgen de LDL-waarden van vrouwen meestal.
Genetica. Je genen bepalen mede hoeveel cholesterol je lichaam aanmaakt. Een hoog cholesterolgehalte kan in gezinnen voorkomen. Familiale hypercholesterolemie (FH) is bijvoorbeeld een erfelijke vorm van een hoog cholesterolgehalte in het bloed.
Geneesmiddelen. Bepaalde medicijnen, waaronder steroïden , sommige bloeddrukmedicijnen en hiv/aids-medicijnen , kunnen uw LDL-waarde verhogen.
Andere medische aandoeningen. Ziekten zoals chronische nierziekte , diabetes en HIV/AIDS kunnen een hoger LDL-gehalte veroorzaken.
Race. Bepaalde rassen hebben mogelijk een verhoogd risico op een hoog cholesterolgehalte in het bloed. Afro-Amerikanen hebben bijvoorbeeld doorgaans hogere HDL- en LDL-cholesterolwaarden dan blanken.
Wat moet mijn LDL-niveau zijn?
LDL-cholesterol: minder dan 2,5 mmol/l = optimaal, meer dan 3,5 mmol/l = te hoog. HDL-cholesterol: minder dan 0,9 mmol/l = te laag. ratio totaal-/HDL-cholesterol: minder dan 5 = goed.
Hoe kan ik mijn LDL-niveau verlagen?
Er zijn twee belangrijke manieren om uw LDL-cholesterol te verlagen:
Therapeutische veranderingen in levensstijl (TLC). TLC bestaat uit drie delen:
Hart-gezond eten. Een hart-gezond eetplan beperkt de hoeveelheid verzadigde en transvetten die u eet. Voorbeelden van voedingsschema's die uw cholesterol kunnen verlagen, zijn het Therapeutic Lifestyle Changes-dieet en het DASH-eetschema
Gewichtsbeheersing. Als u te zwaar bent, kan afvallen helpen om uw LDL-cholesterol te verlagen.
Fysieke activiteit. Iedereen zou regelmatig aan lichaamsbeweging moeten doen (30 minuten op de meeste, zo niet alle dagen).
Behandeling met geneesmiddelen. Als veranderingen in levensstijl alleen uw cholesterol niet voldoende verlagen, moet u mogelijk ook medicijnen gebruiken. Er zijn verschillende soorten cholesterolverlagende medicijnen beschikbaar, waaronder statines . De medicijnen werken op verschillende manieren en kunnen verschillende bijwerkingen hebben. Overleg met uw zorgverzekeraar welke voor u geschikt is. Terwijl u medicijnen gebruikt om uw cholesterol te verlagen, moet u doorgaan met de veranderingen in uw levensstijl.
Sommige mensen met familiaire hypercholesterolemie (FH) kunnen een behandeling krijgen die lipoproteïne-aferese wordt genoemd. Deze behandeling maakt gebruik van een filtermachine om LDL-cholesterol uit het bloed te verwijderen. Vervolgens geeft de machine de rest van het bloed terug aan de persoon.
Secundaire bron:
Nationale Bibliotheek voor Geneeskunde - 8600 Rockville Pike, Bethesda, MD 20894 Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services