Seksueel Overdraagbare Aandoeningen
OverzichtSeksueel Overdraagbare Aandoeningen (lees ook over het HPV)
Een verborgen epidemie
De wereldwijde incidentie van geneesbare seksueel overdraagbare aandoeningen (ondermeer chlamydia, gonorroe, syfilis en trichomoniasis) wordt geschat op meer dan 357 miljoen gevallen (aantal geregistreerde gevallen van soa's in Nederland oplopend naar ca 150.000) Veel gevallen worden niet gediagnosticeerd en onbehandeld. Vooral jonge mensen (leeftijd 15-24) worden getroffen, goed voor de helft van alle nieuwe infecties. Sommige van deze seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral als ze niet vroegtijdig worden gediagnosticeerd en behandeld.
Meest voorkomende soa's in Nederland
Chlamydia
Gonorroe
Syfilis
Trichomoniasis
Genitale wratten
Hepatites
HIV
soa symptomen:
De symptomen van een soa kunnen zijn:
een ongewone afscheiding uit de vagina, penis of anus
pijn bij het plassen
knobbeltjes of huidgroei rond de geslachtsorganen of billen (anus)
uitslag
ongewone vaginale bloedingen
jeukende geslachtsdelen of anus
blaren en zweren rond uw geslachtsdelen of anus
wratten rond uw geslachtsdelen of anus
wratten in uw mond of keel, maar dit is zeer zeldzaam
Sommige soa's verlopen symptoomloos!
Lees alles over soa's op de website van het RIVM:
of kijk meteen op: https://www.soaaids.nl/nl
Aparte plaats voor HPV
Infectie met humaan papillomavirus ( HPV-infectie ) wordt veroorzaakt door een DNA-virus uit de Papillomaviridae - familie. Veel HPV-infecties veroorzaken geen symptomen en verdwijnen voor 90% spontaan binnen twee jaar. In sommige gevallen houdt een HPV-infectie aan en resulteert in wratten of precancereuze laesies (schade aan weefsel). Deze laesies verhogen, afhankelijk van de aangetaste plaats, het risico op kanker van de baarmoederhals, vulva, vagina, penis, anus, mond, amandelen of keel.
Kijk verder op de website van Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding:
https://www.kwf.nl/kanker-voorkomen/hpv-vaccinatie
Richtlijnen voor veiliger vrijen
Beperk je seksuele activiteit tot slechts één partner die alleen seks met jou heeft om de blootstelling aan ziekteverwekkende organismen te verminderen. Volg onderstaande richtlijnen, die kunnen zorgen voor veiligere seks:
Denk twee keer na voordat je seksuele relaties aangaat met een nieuwe partner. Bespreek eerst eerdere partners, geschiedenis van soa's en drugsgebruik.
Gebruik condooms iedere keer dat je seks hebt. Kies een (mannen)condoom gemaakt van latex of polyurethaan - geen natuurlijke materialen. Gebruik alleen polyurethaan als je allergisch bent voor latex. Vrouwencondooms zijn gemaakt van polyurethaan.
Hoewel studies zeggen dat het nonoxynol-9 HIV dood bij laboratoriumtests, is niet vastgesteld of zaaddodende middelen, alleen of met condooms gebruikt, bescherming bieden tegen HIV. Er zijn gegevens die aantonen dat nonoynol-9 het risico op HIV-overdracht kan verhogen. Het verdient echter toch aanbeveling om latexcondooms, met of zonder zaaddodende middelen, te gebruiken om seksuele overdracht van HIV te helpen voorkomen.
Help bij orale seks je mond te beschermen door je partner een condoom te laten gebruiken (mannelijk of vrouwelijk).
Vermijd het drinken van alcohol of het gebruik van drugs, omdat dit de kans vergroot dat je deelneemt aan risicovolle seks.
Vrouwen mogen niet douchen na geslachtsgemeenschap - het beschermt namelijk niet tegen soa's. En het kan een infectie verder in het voortplantingsstelsel verspreiden en de zaaddodende bescherming wegspoelen.
Laat regelmatig Pap-testen, bekkenonderzoeken en periodieke tests voor soa's uitvoeren.
Wees je bewust van het lichaam van je partner. Let op tekenen van een zweer, blaar, huiduitslag of afscheiding.
Controleer je lichaam regelmatig op tekenen van pijn, blaren, huiduitslag of afscheiding.
Overweeg andere seksuele activiteiten dan vaginale, orale of anale seks. Dit zijn technieken waarbij geen uitwisseling van lichaamsvloeistoffen of contact tussen slijmvliezen plaatsvindt.
Ten slotte: kort overzicht soa's
Een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), wordt gewoonlijk rechtstreeks van persoon op persoon in een seksueel contact overgedragen. Het kan ook vóór of bij de geboorte van een moeder op haar kind worden overgedragen, of, minder vaak, van persoon op persoon worden overgedragen in niet-seksueel contact (zoals bij kussen, in besmette bloedtransfusies of bij het gebruik van niet-gesteriliseerde injectiespuiten).
Seksueel overdraagbare aandoeningen treffen meestal aanvankelijk de geslachtsdelen, het voortplantingsstelsel, de urinewegen, de mondholte, de anus of het rectum, maar kunnen in het lichaam rijpen en verschillende organen en systemen aantasten.
Tertiaire syfilis, of neurosyfilis kan bijvoorbeeld de huid, botten, het centrale zenuwstelsel , het hart, de lever of andere organen aantasten
Personen die besmet zijn met het humaan immunodeficiëntievirus ( HIV ), de oorzaak van AIDS, kunnen uiterlijk jaren gezond blijven voordat de ziekte zich in het immuunsysteem nestelt.
De term geslachtsziekte, die elke ziekte aanduidt die wordt overgedragen door geslachtsgemeenschap , verloor aan het einde van de 20e eeuw de gunst en werd grotendeels verdrongen door de meer uitgebreide term seksueel overdraagbare aandoening.