Darmkanker voorkomen
OverzichtDarmkanker voorkomen | iFOBT kan levens redden
iFOBT (ontlastingstest) kan darmkanker opsporen
Darmkanker is een van de dodelijkste en meest voorkomende vormen van kanker. De ziekte is thans in een vroegtijdig stadium op te sporen met een zogenaamde ontlastingstest (poeptest) die onzichtbare sporen bloed aantoont in de ontlasting. |
Darmkanker weet lang onder de radar te blijven. Vaak is het zo dat de stoelgang pas moeilijk kan passeren als de tumor groot genoeg is om de darm gedeeltelijk of geheel af te sluiten. Symptomen kunnen zijn:
BRON: MAAG LEVER DARM STICHTING
Darmkanker is zoals vele vormen van kanker een uiterst gevaarlijke sluipmoordernaar. Om de ziekte te slim af te zijn is het het beste de kanker op te sporen voor je klachten krijgt. Bij het constateren van bloed in de ontlasting (bijvoorbeeld met onze iFOBT test) is het buitengewoon verstandig direct contact met je huisarts op te nemen.
Darmkanker ontstaat uit epitheelcellen die de binnenkant van de dikkedarm bekleden. Darmkanker heeft een herkenbaar voorstadium, want de aandoening begint meestal met een adenoom (soort poliep). Ongeveer 30% van de mensen boven de 60 jaar heeft adenomen. Een deel van deze adenomen groeit in de loop der jaren door, waarbij de kans op kwaadaardige ontaarding toeneemt. De kans daarop in 5 tot 20 jaar wordt geschat op 5 tot 15% en is afhankelijk van de adenoomgrootte en mate van dysplasie. Het systematisch weghalen van adenomen voorkomt op lange termijn de ontwikkeling van dikkedarmkanker.
Niet alle poliepen eindigen in een levensbedreigende tumor. 90 procent blijft klein en onschuldig. De overige 10 procent blijft groeien en een vierde van die grotere poliepen zijn gevaarlijk. Artsen weten niet precies welke poliepen het verkeerde pad opgaan en welke niet. Ze beschouwen alle poliepen als een voorbode van kanker en proberen ze zo snel mogelijk op te sporen en weg te halen. Daar hebben ze voldoende tijd voor. Een poliepje doet er acht tot tien jaar over om uit te groeien tot een kwaadaardige kanker. Dat opsporen hoeft niet meteen met een inwendig onderzoek. De poliepen bevatten fijne bloedvaatjes. Die zijn zo gevoelig dat ze gemakkelijk beschadigd raken en bloed verliezen, bijvoorbeeld als er stoelgang langs schuurt. Bovendien bloeden poliepen steeds vaker naarmate ze groter en risicovoller worden.
Screening op darmkanker met iFOBT
Bovenstaande bevindingen vormen de basis voor de immunologische Fecale Occult Bloed Test (iFOBT).
Een relatief eenvoudige test en thans de beste in de markt die onzichtbare sporen bloed aantoont in de ontlasting (door humaan hemoglobine, een eiwit dat onderdeel is van het menselijk bloed, te meten).
In januari 2014 startte in Nederland het bevolkingsonderzoek om dikkedarmkanker op te sporen bij mannen en vrouwen van 55 tot 75 jaar. Voorselecteren voor een eventuele coloscopie gebeurd dan met de iFOBT test die de "patiënt" zelf thuis kan afnemen. Echter, het wordt aanbevolen jezelf met de iFOBT test al vanaf het 40e levensjaar regelmatig te checken.
Bevolkingsonderzoek darmkanker in cijfers (Nederland):
Omvang doelgroep | 4,4 miljoen |
Voorkomen is beter dan genezen
Boodschap gezonder leven verspreiden
Het is belangrijk de boodschap van gezonder leven bij de jongere generatie te verspreiden. Evolutie van een kleine poliep naar een groot gezwel duurt acht tot tien jaar. Er zijn ook aanwijzingen dat de eerste afwijkingen al vijftien of twintig jaar eerder in de cellen plaatsvinden.
Als jongeren overtuigd kunnen worden om niet te roken, alcohol te beperken, gezond te eten, overgewicht te vermijden en regelmatig te bewegen, dan kan wellicht veel leed voorkomen worden.
Darmkanker in Nederland:
Overige feiten:
Wie de ziekte pas opmerkt in een vergevorderd stadium heeft nauwelijks 10 procent kans om haar te overleven.
Circa 80% van de mensen met darmkanker heeft geen familieleden met darmkanker. Men spreekt dan van ‘sporadische darmkanker’. Dragers van een erfelijkheidssyndroom en een deel van de mensen met familiaire darmkanker hebben een zodanig grote kans op het ontwikkelen van darmkanker dat ze in aanmerking komen voor regelmatige endoscopische controle. Die valt buiten het perspectief van het bevolkingsonderzoek.
Meeste poliepen komen voor in het onderste deel van de dikkedarm (endeldarm).
Conclusie
De iFOBT ontlastingstest die thuis uitgevoerd kan worden is een zeer belangrijke aanvulling op het (vroeg) ontdekken van darmkanker, kwaadaardige poliepen of andere darmaandoeningen waarbij bloed met de ontlasting meekomt.
De winst van het bevolkingsonderzoek wordt behaald doordat de darmtumoren in een vroeger stadium worden ontdekt, hetgeen de overlevingskansen op langere termijn aanzienlijk doet stijgen, namelijk van 59% naar 85%.
Wanneer een betrouwbare test thuis uitgevoerd wordt buiten het bevolkingsonderzoek om (zelftest of laboratorium test) is het zaak de test aan te schaffen bij een betrouwbare fabrikant die aan alle specifieke eisen voldoet. Een Nederlandse handleiding is vanzelfsprekend. De test moet wel regelmatig herhaald worden.
Care Diagnostica als betrouwbare partner
24gezondheid.nl werkt met betrekking tot de iFOBT ontlastingstest samen met haar Duitse partner Care Diagnostica (vestigingen in Duitsland en Oostenrijk).
De goede naam van Care Diagnostica staat voor innovatie, hoge kwaliteit en traditionele betrouwbaarheid.
Redactie 24gezondheid.nl